Antalya 1 Şubesi

Eğitime Bakış 2017 İzleme ve Değerlendirme Raporu

Eğitim camiasının kendi içinde de çözülmesi gereken sorunları olduğunu belirten Eğitim Bir Sen Antalya Şube Başkanı Mustafa Çoban, EBSAM tarafından hazırlanan ‘Eğitime Bakış 2017 İzleme ve Değerlendirme Raporu’na ilişkin bilgiler verdi.

Memur Sen İl Temsilcisi ve Eğitim Bir Sen Antalya Şube Başkanı Mustafa Çoban, Eğitim-Bir-Sen Stratejik Araştırmalar Merkezi (EBSAM) tarafından hazırlanan, ‘Eğitime Bakış 2017 İzleme ve Değerlendirme Raporu’na göre son zamanlarda öğretmenlerin okullarda öğrenci ve velilerin şiddetine maruz kalması, eğitim ortamındaki güveni ve huzuru yok ettiğini belirterek, gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini kaydetti.

ÇOK ÇALIŞIP AZ KAZANIYORLAR
Raporda yer alan bir diğer hususun öğretmen ihtiyacı olduğunu işaret eden Mustafa Çoban, 120 binin üzerinde öğretmene ihtiyaç duyulduğunu kaydetti. Yapılan hesaplamalara göre 80 bin civarında öğretmen ihtiyacının olduğunu ancak norm fazlası öğretmenlerin öğretmen ihtiyacını direkt etkilediğini söyleyen Çoban, Şubat 2016’da 40 bin civarında norm fazlası öğretmen olduğunu ve bunların eş durumu nedenlerle ihtiyaç duyulan yerlere gönderilemeyeceği dikkate alındığında 80 bin yerine 120 bin öğretmen ihtiyacının en doğru rakam olduğunu dile getirdi.
Hazırladıkları raporda öğretmen maaşları konusunu da ele aldıklarını belirten Çoban, Türkiye’deki öğretmenlerin ücretlerinin OECD ülkelerinden daha düşük olduğunu söyledi. Çoban, OECD ülkelerinde göreve yeni başlayan bir öğretmenin, yıllık ortalama kazancının 32 bin dolar olduğunun altını çizerek, Türkiye’de ise bu rakamın 27 bin dolar civarında olduğunu kaydetti.

EĞİTİMDE GÜVENLİK SAĞLANMALI
Öte yanda öğretmenin iş barışını etkileyecek olan en önemli hususlardan birinin güvenliği sağlanmış bir ortamda eğitim faaliyetlerini yürütmesi olduğunun altını çizen Eğitim Bir Sen Şube Başkanı Mustafa Çoban, “Son zamanlarda öğretmenlerimizin bir yandan terör örgütü PKK tarafından şehit edilmesi, diğer taraftan da okullarda öğrencilerin ve velilerin şiddetine maruz kalması, eğitim ortamındaki güveni ve huzuru yok etmektedir. Güvensiz bir ortamda gerçekleştirilen eğitimin ne derece verim sağlayacağını tahmin etmek güç değil. Bu konuda gerekli tedbirlerin alınması gerekir” şeklinde konuştu.